Koldhævet brød

Koldhævet brød – Opskrift

I denne artikel deler jeg mit yndlingsopskrift på koldhævet brød.

Dette brød behøver man ikke ælte, og det er klar til at bage efter blot nogle timer i køleskabet! Dette koldhævede brød er utroligt nemt at lave, perfekt sprødt og gyldent på ydersiden med en blød og velsmagende inderside.

Hvad er koldhævet brød? De fleste brød lader man hæve i to omgange ved stuetemperatur. Når man koldhæver brød, lader man det i stedet hæve i køleskabet, ved en lavere temperatur. Dette gør, at smagene udvikler sig mere, og gæren arbejder på en lidt anden måde!

To versioner af koldhævet brød inkluderes i denne artikel – en version hvor brødet hæver natten over og en hurtigere (1,5 time) koldhævning.

Vil du lave brød uden at skulle ælte dejen? Så er koldhævet brød noget for dig!

Begge disse metoder til at lave koldhævet brød er utroligt enkle, med kun 15 minutter aktiv forberedelsestid. Brødet bages magisk i ovnen og giver et håndværksmæssigt brød med de smukkeste gyldne skorper og en blød, velsmagende indre.

Opskriften kræver kun 4 grundlæggende ingredienser, plus en ekstra teske honning eller sukker for den hurtigere version. De vil helt sikkert få hele dit hjem til at dufte som den lækreste, hyggeligste franske bager.

Det bedste af det hele er, at dette koldhævede brød smager himmelsk, når det serveres varmt.

Hurtig eller langsom koldhævning af brød? Hvis du planlægger fremad og har tid til en nathævning, vil jeg anbefale den traditionelle version (min favorit), som giver dejen tid til at udvikle en mere gæret, surdejslignende smag og giver en mere luftig, porøs krumme indeni.

Hvis du har lidt mere travlt og bare vil have en varm, sprød hjemmebagt koldhævet brød, er denne hurtigere version et godt alternativ at prøve. Begge versioner kan tilføjes ekstra krydderier efter ønske og bages med en let eller dybt gylden skorpe, som du foretrækker.

Koldhævet brød

Opskriften – Sådan gør du:

Koldhævet brød

Dette er et brød, som man ikke behøver at ælte og som er klar til at bage efter nogle timer i køleskabet! Dette koldhævede brød er utroligt nemt at lave, perfekt sprødt og gyldent på ydersiden med en blød og velsmagende inderside.
Ingen vurderinger endnu

(Klik på stjernerne for at give en vurdering)!

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 2 timer 10 minutter
Ret Snack
Køkken Dansk
Antal 1 brød

Ingredienser
  

  • 425 g (8 dl) hvedemel
  • 2 tsk fint havsalt
  • 7 g (2,5 tsk) tørgær
  • 5 dl lunkent vand

For den hurtige koldhævede version:

  • 1 spsk honning eller sukker

Sådan gør du
 

  • Bland mel, salt og gær (og honning/sukker, hvis du laver den hurtige version) i en stor skål, indtil det er godt blandet. Tilsæt det lunkne vand og rør rundt med en træske eller spatel, indtil dejen er jævnt blandet, og der ikke er store melklumper tilbage. (Dejen vil se ret løs ud, hvilket er okay.)
  • Dæk skålen med plastfolie og lad dejen hvile overdækket i køleskabet i 12 til 18 timer. Hvis du vil lave den hurtige version af brødet, lad det i stedet hvile i køleskabet i 1-2 timer, indtil det er blevet dobbelt så stort.
  • Flyt dejen til et let melstrøet bord. Fold dejen over sig selv – træk de ydre kanter op og ind mod midten flere gange, indtil dejen føles lidt stram og beholder formen – for at forme en rund dejkugle. (Hvis dejen er klistret eller føles for løs på noget tidspunkt, bare fortsæt med at drysse ekstra mel efter behov.) Let mele toppen af dejkuglen og vend den forsigtigt omvendt ned på et stykke bagepapir, så den glatte side er øverst. Brug dine hænder til at forme den til en jævn kugle. Drys let med mel på toppen af dejkuglen og dæk den derefter løst med plastfolie, mens ovnen forvarmes.
  • Tag en solid gryde eller kasserolle, gerne i støbejern, og smør den. Tænd ovnen på 225°C. Vent, indtil ovnen er varm, mens dejen fortsætter med at hvile. (Hvis dejen hæver og breder sig mere ud, end du gerne vil have i denne tid, brug bare dine hænder til at forme den til en strammere kugle en gang mere, lige før bagningen.)
  • Placer brødet i gryden/kasserollen, og lav en lille snit over brødet. Bag i ca. 40-50 minutter, indtil brødets skorpe har den ønskede gyldne farve (så lys eller så dybt gyldenbrun og sprød, som du foretrækker).
  • Fjern det fra ovnen, og løft derefter forsigtigt brødet for at placere det på en rist, så det kan køle af. Lad det køle i mindst 30 minutter, skær det derefter i skiver, server og nyd!
Keyword Koldhævet brød
Prøvet denne opskrift?Lad os vide hvordan det var!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering